Yapı Ruhsatı Nasıl Alınır?
Yapı ruhsatı, bir arsada yapılacak olan binanın ilgili belediyeden alınması gereken ilk ve en önemli lisans belgesidir. 3194 sayılı İmar Kanununun 21.maddesine göre belediye Fen İşleri müdürlüğü tarafından koşulların sağlanması durumunda verildiği evraktır. Yapı ruhsatı, yapı denetimli ve yapı denetimsiz olarak iki şekilde alınır. Yapı denetimli olarak alınan belgeler binanın ruhsat aşamasını hızlandırmaktadır. Yapı denetimli ruhsat almak için yapı denetim firmaları ile anlaşmak gerekmektedir.
Yapı Ruhsatı Almak İçin Yapılması Gerekenler
Üzerinde kurulacak yapının başlayabilmesi için ilk olarak inşaat yapı ruhsatı alınması gerekir. İnşaat ruhsatı alınmadan başlayan binalar kaçak durumundadır. Ruhsat almak yasal bir sorumluluktur. Alınmayan binalarda ağır cezai işlem uygulanır. Başvuru işlemleri için bağlı bulunduğu belediyeye gerekli evraklar verildikten sonra yapı ruhsatı başvurusu yapılır. Yapılması gerekenler sırasıyla şöyledir; Ruhsat başvuru dilekçesi, tapu, belediyeden alınan imar durumu, aplikasyon belgesi, mimari proje, betonarme proje, elektrik proje, makine proje, zemin etüd raporu, yapı müteahhit belgeleri, yapı denetim sözleşmesi, yapı denetim şirket belgeleri, yapıya ait bilgi formları, şantiye şefi sözleşmesi.
Yapı Ruhsatı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Yapı ruhsatı alındığı tarihten sonra 2 yıl içerisinde inşaatın başlanması gerekir. 2 yıl içerisinde başlanmayan inşaatlarda yapı ruhsatı iptal edilir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. Yapı ruhsatı alınmadan inşaata başlama durumunda yapı yıkılır ve belediye tarafından mal sahibine para cezası kesilir. Yapı ruhsatı alma süresi evrakların yanlışsız ve eksiksiz biçimde olması durumunda yapı sahibine 30 gün içinde teslim edilir. Ruhsat içeriğinde; ruhsat numarası, ruhsat tarihi, toplam inşaat alanı, proje müelliflerinin adı ve imzası, şantiye şefi imzası, müteahhit adı ve imzası, binanın pafta/ada/parsel numaraları, yapının teknik özellikleri yer almaktadır. Yapı ruhsatında herhangi bir yanlışlık ve eksik bilgi olması durumunda geçerliliği bulunmaz ve bu eksikler tamamlanana kadar inşaat durdurulur.